Museipedagog/Museilärare jobb i Örebro

Hitta lediga jobb som Museipedagog/Museilärare i Örebro. Välj att läsa mer om ett jobb eller gå vidare och ansök jobbet. Du kan också klicka på en arbetsgivare och se alla jobben i Örebro från den arbetsgivaren.

Vi söker en pedagog & museivärd - projektanställning

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Jul 5
Örebro läns museum söker för ett pedagogiskt museiprojekt dig som brinner för att berätta och förmedla historia för barn. Under hösten 2023 samarbetar vi med Örebrokompaniet och Örebro kommun i ett skapande skola projekt på Örebro slott.
Är du den vi söker?
Vi söker en person som trivs i möten med olika sorters människor och kan tala obehindrat inför både mindre och större grupper. Du har erfarenhet av pedagogiskt arbete med barn. Eftersom verksamheten är förlagd dagtid behöver du kunna ha ett flexibelt schema i vardagen. Kanske är du student, har egen firma eller är pensionerad lärare. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.
Om tjänsten
Du kommer ett delta i en verksamhet som är en del av projekt som handlar om makt och propaganda med utgångspunkt i Vasa-tiden. Dina arbetsuppgifter är att leda workshops för åk 5 men även att hålla visningar. Ni jobbar tillsammans i ett team som består av museets pedagoger och annan personal på slottet. Aktiviteterna är schemalagda förmiddagar under vardagar så det är viktigt att du är tillgänglig dagtid i veckorna. Vi önskar även att du vill kombinera arbetet med tjänstgöring som värd i våra utställningar på Örebro slott. Du arbetar då på ett schema en-två helger i månaden samt under skolloven.
Timanställning, omfattning mellan 10 – 25 %, mellan 2023-09-10 – 2024-03-31 med möjlighet till förlängning.
Krav
Minst ett par års erfarenhet av pedagogiskt arbete med barn och unga
Relevant eftergymnasial utbildning såsom till exempel lärarutbildning eller utbildning i historia


Meriterande
Teoretisk och metodisk kompetens inom det pedagogiska ämnesområdet
Utbildning och/eller erfarenhet av att ha arbetat med värdskap.
Goda kunskaper i engelskaAnsökan
Låter detta intressant för dig? I så fall är du varmt välkommen med din ansökan, senast den 16 augusti 2023. Skickas till maria.udden@olm.se
I ansökan bifogar du personligt brev och CV.
Inför en anställning behöver du uppvisa utdrag från belastningsregister.
Om anställningen
Tjänsten är placerad på Enheten för kommunikation och publikmöten.
Örebro läns museum har kollektivavtal genom Sobona.

Arbetsställe
Örebro slott, Kansligatan Örebro

Om Örebro läns museum
Örebro läns museum är en stiftelse med ett 25-tal anställda och en budget som omsluter ca 30 miljoner kronor. Genom möte med konst och kulturhistoria vill vi att besökare ska få nya perspektiv på sig själva och omvärlden. Museet visar utställningar på Örebro slott. Vi producerar vandringsutställningar som turnerar i Örebro län. Vi har ett utställningsfordon – Mobilt Museum – som åker runt i länet med utställningar och pedagogik. Vi arbetar med slöjd och kulturmiljö i hela Örebro län. Vi bedriver byggnadsantikvarisk uppdragsverksamhet. Museet äger och visar Siggebohyttans bergsmansgård i Lindesberg. Vi visar Gråbo arbetarmuseum i Karlskoga. Vi har stora samlingar av fotografier, konst och kulturhistoriska föremål. Örebro läns museum sätter hållbarhet i fokus i vår verksamhet. Länsmuseibyggnaden på Engelbrektsgatan 3 är för närvarande stängd för renovering.

Kontakt
Maria Uddén, Enhetschef kommunikation och publikmöten
maria.udden@olm.se
Telefon: 019-602 87 10
Fackliga företrädare
Johanna Björck, DIK
Telefon: 019-602 87 11
Per Torgén, Vision
Telefon: 019-602 87 20
Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Museipedagog

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Nov 15
Örebro läns museum är inne i ett spännande skede. Vi ligger i startgroparna för att inleda processen mot en nyöppnad museibyggnad fylld med nya utställningar. Under tiden möter vi våra besökare på andra platser i hela Örebro län, men framför allt på Örebro slott och på våra andra filialer.
Är du den vi söker?
Vi söker dig som är en engagerad och erfaren museipedagog som brinner för att berätta och förmedla. Du är välkomnande och har lätt för att etablera kontakt med människor i olika åldrar och med olika bakgrund. Du är förtrogen med olika sätt att lära ut och har erfarenhet av att använda dig av de kunskaperna i praktiken. Hållbarhetsfrågor är ett återkommande tema i flera av våra utställningar och pedagogiska program, vi söker därför efter någon med kunskap om hur man kan väva in dessa frågor i varierande sammanhang. Vidare kräver tjänsten att du är noggrann och självständig och van vid administrativa uppgifter.
Om tjänsten
Som museipedagog på Örebro läns museum har du en central roll i mötet med besökarna och tillsammans med övriga medarbetare på museet är du ansiktet utåt. I en inspirerande arbetsmiljö kommer du att arbeta med möten med människor i olika åldrar men tjänsten är främst inriktad mot museiverksamhet för barn och unga. Örebro läns museum är ett kulturhistoriskt museum men vi arbetar brett och ämnesövergripande med frågor som hållbarhet och miljöfrågor.
Ett återkommande tema är att låta historien ge perspektiv åt nutiden. Hur har våra vanor och drivkrafter förändrats och vad är konstant? Hur har våra ekologiska fotavtryck sett ut genom tiderna?
Vi bedriver pedagogisk verksamhet på flera platser runt om i länet, till exempel på Örebro slott, Siggebohyttans bergsmansgård och Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga. Vi har även en rullande enhet; Mobila museet som turnerar runt till bland annat skolor med uppsökande pedagogisk verksamhet. I arbetet med att förbereda och genomföra uppsökande pedagogik i Mobila museet förekommer praktiskt arbete som till exempel att packa och montera utrustning och rekvisita.
Tjänsten är placerad på Enheten för kommunikation och publikmöten och du kommer vara en av två pedagoger med ett nära samarbete. Museipedagogiken på Örebro läns museum är inne i ett expansivt skede. Som museipedagog förväntas du bidra till att marknadsföra och informera om museets pedagogiska utbud för lärare och företrädare för skolan på olika nivåer.
Dina arbetsuppgifter
· Genomföra skolvisningar inom framför allt kulturhistoriska områden och med hållbarhetstema.
· Administrativa uppgifter kring skolverksamhet såsom bokningsadministration, faktureringsunderlag mm.
· Planera och genomföra familjeverksamhet på skollov och helger
· Arbeta med underlag till nya pedagogiska koncept och visningsmanus till utställningar i produktionsfasen
· Värdskap och guidning i länsmuseets utställningar på Örebro slott
· Nätverkande och marknadsföring mot skolan
· Medverka i planering och genomförande av programaktiviteter såsom visningar, föreläsningar, temadagar mm.
· Representera museet i nätverk/externa projekt kring museipedagogik
Krav
· Akademisk examen med kulturhistorisk och/eller pedagogisk inriktning
· Minst ett par års erfarenhet av pedagogiskt arbete med barn och unga
· Teoretisk och metodisk kompetens inom det pedagogiska ämnesområdet.
· Engagemang och intresse för hållbarhetsfrågor
· God förmåga att uttrycka dig i skrift på svenska och engelska och du talar båda språken flytande.
· B-körkort
Meriterande
· Lärarexamen
· Eftergymnasial utbildning inom hållbarhetsområdet
· Erfarenhet av pedagogiskt arbete i museisektorn liksom erfarenheten av digital publik förmedling
· Erfarenhet av skapande verksamhet inom hantverks-, slöjd- eller konstområdet
· BE-körkort
Övrigt
Vi ser gärna att du är beredd att ta BE-körkort, i så fall står arbetsgivaren för tid och omkostnader.
Ansökan
Sista ansökningsdag 19 december 2021.
Ansökan sker via e-post till maria.udden@olm.se
Om anställningen
Tillsvidaretjänst 100%.
Provanställning tillämpas. Helgtjänstgöring kan ingå.
En ansökan till Örebro läns museum är en allmän handling.
Vi arbetar för en jämn fördelning av kvinnor och män och ser gärna en spridning i etnisk och kulturell bakgrund. Vi är övertygade om att mångfald leder till utveckling.
Örebro läns museum har kollektivavtal genom Sobona.
Arbetsställe
Örebro läns museum Kaserngården 6, Örebro
Om Örebro läns museum
Örebro läns museum är en stiftelse med ett 25-tal anställda och en budget som omsluter ca 30 mkr. Genom möte med konst och kulturhistoria vill vi att besökare ska få nya perspektiv på sig själva och omvärlden. Museet visar utställningar på Örebro slott men producerar även vandringsutställningar som turnerar i Örebro län. Vi har ett utställningsfordon – Mobila Museet - som rullar runt i länet med utställningar och pedagogik. Vi arbetar i hela Örebro län med kulturhistorisk kompetens inom områden som slöjd, kulturmiljö och arkeologi. Museet äger och driver också Siggebohyttans bergsmansgård utanför Nora. Vi bedriver också verksamhet på Gråbo arbetarmuseum i Karlskoga. Vi har stora samlingar av fotografier, konst och kulturhistoriska föremål.
Länsmuseibyggnaden på Engelbrektsgatan 3 är för närvarande stängd för renovering.
Kontakt
Maria Uddén, Enhetschef kommunikation och publikmöten
maria.udden@olm.se, Telefon: 019-6028710
Fackliga företrädare
Johanna Björck, DIK Telefon: 019-602 87 11
Per Torgén, Vision Telefon: 019-602 87 20
Anneli Ikola, Vision Telefon: 019-602 87 59
Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Pedagog till Örebro Läns Museum

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Dec 13
Som pedagog kommer du att arbeta med det pedagogiska projektet – Sensationella gravfynd från plaståldern. Arbetet är uppdelat i två moment. I det första steget ska du medverka i en projektgrupp som tar fram och gestaltar en mobil pedagogisk plattform. I det andra steget ska du turnera med den mobila plattformen och möta skolklasser i hela Örebro län.

Örebro läns museum är viktigt för staden och länet och ska vara ett tillgängligt och intressant museum för alla invånare och besökare. Vi söker nu en engagerad pedagog som tillsammans med kollegor och forskare ska utveckla museets pedagogiska verksamhet genom att skapa en intresseväckande och innovativ mobil pedagogisk plattform.

Vi söker dig som har en relevant högskole-/universitetsutbildning inom pedagogik med inriktning mot natur- eller kulturvetenskap eller annan inriktning/utbildning av arbetsgivaren bedömd som likvärdig. Flerårig, dokumenterad kompetens av pedagogiskt arbete. Dokumenterad kompetens inom arbete med hållbarhetsfrågor. Dokumenterad pedagogisk kompetens mot målgruppen barn och unga. Har B-Körkort.

Meriterande om du har erfarenhet av eller deltagit i utställningsproduktioner och/eller kompetens av att kunna konvertera faktainformation till kreativa pedagogiska stationer i utställningsmiljöer.

Du trivs med att samarbeta i grupp, att arbeta projektorienterat och ha intresse av och vara nyfiken på att samverka med forskningssamhället. Som person är du social och nätverksskapande, analytisk och prestigelös. Du behöver vara ordningsam, flexibel och ha viljan att engagera dig även i mer praktiska frågor.


Örebro läns museum är en stiftelse med region, hembygdsförbund och tekniskt museum som huvudmän. Museet har ett 30-tal anställda och en budget som omsluter ca 28 miljoner kronor. Förutom museibyggnad och föremålsmagasin i Örebro samt utställningslokaler på Örebro slott finns verksamhet i länet. Länsmuseibyggnaden är stängd för renovering och museet är inne i ett omdaningsskede. Museet ska använda kulturarv och konst för att ge perspektiv på vår egen tids angelägna frågor och vara en mötesplats för reflektion kring det förflutna, samtiden och framtiden. Verksamheten ska utgå från ett publikt perspektiv och bejaka mångfald och tillgänglighet.

Ansök nu